اگر شماهم از طرفداران ظروف مسی باشید، حتما متوجه سیاه شدن و تغییر رنگ ظروف مسی خود مدتی پس از خرید و استفاده شدهاید. سیاه شدن ظروف مسی برخلاف تصور عموم نشانه تقلبی یا بی کیفیت بودن ظروف نیست و فرایندی طبیعی می باشد. خوشبختانه حل این مشکل نیز بسیار ساده بوده و نیازی به نگرانی نیست. در این مقاله سعی کردهایم تا تمامی روشهای ممکن برای بازگشت جلای ظروف مسی را برای شما عزیزان به صورت کامل توضیح دهیم.
ظروف مسی، بازتابی از سبک زندگی مردم ایران
از گذشته تا به امروز، ظروف مسی همراهی ارزشمند برای خانه و سبک زندگی ایرانی بودهاند. کاربردهای فراوان ظروف مسی که نتیجه تنوع روز افزون و خلاقیت کم نظیر هنرمندان ایرانی میباشند در کنار ماندگاری بالا و زیبایی ظاهری موجب شده است تا ظروف مسی همواره شهرت و محبوبیت خود را حفظ کنند.
ظروف مسی در دسته بندیهای ظروف آشپزخانه، دکوری و پذیرایی تولید میشوند و مجموعهای از ظرافت، اصالت، مزیتهای بیشمار و بازتابی از تاریخ این سرزمین میباشند. اگرچه برای شکوفایی مهارت و استعداد استادکاران توانمند، تنوع گسترده ظروف مسی کافی نبوده و امروزه دیگر محصولات همچون زیورآلات مسی نیز بازگو کننده شکوه هنر ایرانی میباشند.
آنچه باعث شده ظروف مسی همچنان ظاهر نو و غیر تکراری خود را حفظ کنند، ترکیب هنر مسگری با هنرهای فیروزه کوبی، خاتم کاری، قلم زدنی و مینا کاری بوده است.
برای دیدن تنوع بی نظیری از ظروف مسی حتما بخش های مختلف وب سایت مجموعه مس و مس را مشاهده کنید.
تغییر رنگ ظروف مسی فرایندی کاملاً طیبعی!
برخی از افراد گمان میکنند تغییر رنگ و سیاه شدن ظروف مسی نشانه ناخالصی ورقه مسی در هنگام تولید و بی کیفیت بودن ظروف مسی است. تفکری که کاملا نادرست میباشد. دلیل تغییر رنگ ظروف مسی قابلیت اکسیداسیون فلز مس میباشد. پس از مدتی قرارگیری ظروف مسی در معرض هوا، رطوبت یا حرارت، لایهای نازک از سطح آنها اکسید شده و تغییر رنگ میدهد. با وجود ارائه روشهای مختلف برای نگهداری اصولی از ظروف مسی و به تعویق انداختن تغییر رنگ آنها، این امر اجتناب ناپذیر میباشد. امروزه با وجود روشهای خانگی متنوع و محلولهای پاک کننده، هیچ نگرانی از بابت تغییر رنگ ظروف مسی وجود نداشته و تنها در عرض چند دقیقه جلای اولیه ظروف مسی به آنها باز میگردد.
نکته قابل توجه این است که تغییر رنگ مس در اثر زنگ زدن نه تنها بر کیفیت آن تأثیر منفی ندارد که برای استحکام ظروف مسی مناسب نیز هست. برخلاف فرایند زنگ زدن در فلز آهن که موجب خورد شدن و از بین رفتن استحکام آن میشود، در ظروف مسی، لایه نازک رویی که اکسید شده است، از ورود اکسیژن به لایههای زیرین جلوگیری کرده و ماندگاری و استحکام ظروف مسی را افزایش میدهد پس سیاه شدن ظروف مسی را بد تصور نکنید. با این حال ظاهر ظروف مسی که دچار تغییر رنگ شدهاند ممکن است ناخوشایند باشد و تمایل افراد را برای استفاده از آنها کاهش دهد.
از سوالات متداول مصرف کنندگان مدت زمانی است که طول میکشد تا ظروف مسی پس از خرید و یا شست و شو با محلولهای پاک کننده مجددا دچار تغییر رنگ شوند. همان طور که اشاره شد برای تغییر رنگ ظروف مسی نیاز به وجود اکسیژن هست و این مدت زمان میتواند با توجه به نوع ظرف، کاربرد آن و نحوه استفاده از آن کاملا متغیر باشد.
ظروف آشپزخانه که روزانه در معرض حرارت و رطوبت قرار میگیرند شانس بیشتری برای کدر شدن و سیاه شدن در مدت زمانی کوتاه دارند. دیگر ظروف از قبیل ظروف مسی پذیرایی و ظروف مسی دکوری میتوانند برای مدت طولانیتری جلای اولیه و ظاهر چشم نواز خود را حفظ کنند.
علت سیاه شدن ظروف مسی چیست؟
ظروف مسی با توجه به رنگ اولیه خود که طیفی از نارنجی تا سرخ را شامل میشوند ممکن است پس از تغییر رنگ سبز یا سیاه شوند. البته در مراحل اول تغییر رنگ ظروف مسی تنها کمی کدر و تیره میشوند، درصورت عدم توجه و استفاده غیر اصولی این تغییر رنگ گستردهتر شده و ظروف مسی کاملا سبز یا سیاه میشوند. از عمدهترین دلایل سیاه یا سبز شدن ظروف مسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرار گرفتن در معرض اکسیژن هوا
- استفاده از حرارت بالا در هنگام آشپزی
- شست و شو ظروف مسی با شویندههای صنعتی
- قرار دادن ظروف مسی در معرض رطوبت برای مدت طولانی
اگرچه حتی اگر ظروف مسی کاملاً سیاه شده باشند هم هنوز امکان بازگرداندن جلا به آنها وجود دارد. تنها لازم است تا این مراحل به تعداد دفعات بیشتری تکرار شوند.
نگهداری از ظروف مسی
جلوگیری از کدر شدن و تغییر رنگ ظروف مسی ممکن نیست ولی رعایت نکاتی در هنگام مصرف و نگهداری موجب میشود این امر به تعویق افتاده و یا از پیشرفت آن جلوگیری شود و خاطر شما ارجمندان در هنگام استفاده از ظروف مسی برای پذیرایی و دکور آسودهتر باشد.
سطح داخلی ظروف مسی با پوششی از قلع پوشانده شده و تغییر رنگ نمیدهد ولی سطح خارجی که در معرض هوا میباشد به مرور زمان اکسید شده و کدر میشود.
در هنگام استفاده از ظروف مسی آشپزخانه مانند قابلمه و ماهیتابه، شیر جوش و قهوه جوش مسی بهتر است از حرارت کم و شعله پخش کن استفاده شود. فلز مس رسانایی بالایی برای گرما داشته و در هنگام استفاده از ظروف مسی برای پخت غذا نیازی به حرارت بالا نمیباشد.
در هنگام شست و شو ظروف مسی نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:
- از پارچه یا اسکاچ نرم استفاده کنید.
- استفاده از سیم ظرفشویی و شویندههای قوی سرعت تغییر رنگ را چند برابر میکند.
- بهترین جایگزین برای مایع ظرفشویی، پودر شست و شوی دستی میباشد.
- پس از اتمام فرایند شست و شو نیز ظروف را با حولهای نرم خشک کرده و از قرار دادن آنها در آبگیر و در معرض رطوبت اجتناب کنید.
- بهتر است شست و شوی ظروف مسی در ماشین ظرفشویی انجام نشود. صابونها و نمکهای مورد استفاده در ماشین ظرفشویی خاصیت اسیدی یا قلیایی بالایی داشته و فرایند زنگ زدن ظروف مسی را سرعت میبخشند.
برای اطلاعات جامعتر درباره نحوه نگهداری و تمیز کردن ظروف مسی، مقاله های قبلی وب سایت مس و مس را حتما مطالعه کنید.
چگونه میتوان رنگ ظروف مسی را به جلای اولیه بازگرداند؟
همان طور که اشاره شد، بهترین کار برای مراقبت از ظروف مسی و ظاهر چشم نواز آنها، این است که هر چند وقت یکبار ظروف مسی را با محلولهای جلا دهنده خانگی یا محلولهای پاک کننده تمیز کنیم. از پرکاربردترین محلولهای خانگی برای برق انداختن ظروف مسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سرکه و نمک
سادهترین جلا دهنده خانگی ترکیب سرکه یا آبلیمو با نمک است. محلول نسبتا رقیقی را تهیه کرده و به روی ظروف مسی اسپری کنید، سپس با حولهای نرم ظروف را خشک کنید.
سس گوجه فرنگی
نیز از دیگر مواد جلادهنده میباشد. سس گوجه فرنگی در ترکیبات خود سرکه داشته و دارای خاصیت اسیدی میباشد درنتیجه نباید برای مدت طولانی روی ظروف قرار بگیرد. پس از اینکه سطح بیرونی را به خوبی به سس آغشته کردید پس از چند دقیقه، ظروف مسی را آبکشی کرده و خشک نمایید.
خاکستر ذغال
اسفنج نرمی را مرطوب کرده و به خاکستر آغشته کنید، سپس به آرامی تمامی سطح ظروف مسی را به خاکستر آغشته کرده و پس از آبکشی با حولهای نرم ظروف مسی خود را خشک کنید.
خمیر جلا دهنده
خمیری که از مخلوط کردن آرد، نمک و سرکه به دست میاید. برای تهیه این خمیر کافی است ابتدا آرد و نمک را در ظرفی باهم مخلوط کرده و سرکه را تا جایی که مواد حالت خمیری به خود بگیرند اضافه کنید. مزیت این خمیر نسبت به دیگر روشها این است که پس از استفاده نیازی به آبکشی ظروف مسی نمیباشد.
محلولها و روشهای خانگی با اینکه خوب عمل میکنند ولی تهیه آنها زمان بر بوده و ممکن است عملکرد کندی نیز داشته باشند. حتی شاید برای تمیز کردن سطح محدودی که دچار تغییر رنگ شده است نیاز باشد از تمامی روشها و چند مرتبه کمک گرفت. محلول پاکسازی NAZARIANshine تمام مشکلات اشاره شده را حل کرده و امکان پاکسازی ظروف مسی با صرفه جویی قابل توجهی در زمان، انرژی و هزینه را فراهم میآورد. استفاده از آن نیز بسیار ساده بود و کافی است پس از آغشته کردن سطح خارجی ظروف به محلول، با حولهای نرم باقی مانده آن را تمیز کنید.
تهیه محلول پاکسازی NAZARIANshine
محلول پاکسازی NAZARIANshine به عنوان محلول مناسب برای حفظ ظاهر زیبا و باشکوه ظروف مسی و روشی ارزشمند که برای صرفه جویی در زمان و هزینه شما عزیزان و در راستای خدمات رسانی هرچه جامعتر تولید شده و به سادگی از طریق وبسایت مس و مس قابل تهیه میباشد. نکات ذکر شده در کنار محلول پاک کننده NAZARIANshine میتوانند به شما در نگهداری و حفظ ظروف مسی خود به عنوان بازتابی از ارزشها و فرهنگ ایرانی کمک نمایند و خرید ظروف مسی از مس و مس را به تجربه سرمایه گذاری بلند مدت تبدیل کنند.