اولین سوالی که بعد از سیاه شدن ظرووف مسی پیش میاد این هست که چه موقع باید ظروف مسی را سفید کرد؟ ابتدا باید بررسی کنیم سفید کردن ظروف مسی به چه معناست؟ سفید کردن ظروف مسی اصطلاحی مربوط سطح داخلی ظروف و پوشش قلعی آن میباشد. برای افزایش طول عمر ظروف مسی و جلوگیری از واکنش های ناخواسته بین عنصر مس و برخی از مواد غذایی سطح داخلی ظروف مسی با پوشش نازکی از قلع که سفید رنگ میباشد پوشانده میشود. هنگامی که این پوشش قلعی دچار آسیب یا خراشیدگی گردد، باید نسبت به ترمیم آن اقدام کرد که به این فرایند اصطلاحاً سفید کردن ظروف مسی میگویند. در ادامه مقاله به بررسی دلایل آسیب دیدن سطح قلع اندود شده، خطرات و روشهای جلوگیری از آن خواهیم پرداخت.
ظروف مسی و ویژگی های این ظروف، نکات مثبت و منفی که لازم است بدانید.
ظروف مسی ظروفی محبوب و پرکاربرد در خانههای ایرانی و بیانگر اصالت فرهنگ و حفظ سنتهای نیاکان ما میباشند. از این رو داشتن اطلاعات کافی در زمینه نحوه نگداری و مراقبت از این ظروف ارزشمند از اهمیت بالایی برخوردار است. برای اطلاع از روشهای نگهداری ظروف مسی ابتدا باید با ویژگیهای آنها آشنا شد. چه چیزی موجب شده است تا از گذشته تا به امروز ظروف مسی شهرت پر آوازه خود را حفظ کنند؟
ماندگاری بالا در کنار امکان بازیافت
برخلاف دیگر ظروف عرضه شده در بازار، ظروف مسی امکان بازیافت و بازگشت به چرخه مصرف را دارا میباشند. مقاومت و استحکام بالای فلز مس موجب شده تا ظروف مسی عمری طولانی داشته باشند. تنها مشکل موجود، آسیب دیدن پوشش قلعی سطح داخلی پس از مصرف طولانی مدت میباشد که به سادگی و از طریق فرایندهای سفید کردن ظروف مسی قابل ترمیم بوده و مجدداً شرایط مناسب برای استفاده از ظروف مسی ایجاد میشود.
تجربه آشپزی متفاوت و منحصر به فرد
فلز مس رسانایی حرارتی بسیار بالایی دارد. این رسانایی حرارتی در مقایسه با فلزهای آهن و فولاد چندین برابر بیشتر است. این ویژگی امکان پخت غذا در حرارت های بسیار پایین را فراهم می آورد که موجب حفظ عطر، مواد مغذی و طعمی بسیار خوشایندتر خواهد شد. همچنین استفاده از ظروف مسی برای تهیه سرخ کردنیها، نیاز به روغن را کاهش داده و بافت تردتری را نیز ایجاد میکند.
کمک به حفظ سلامتی و تندرستی
ظروف مسی میتوانند به بدن ما در دریافت مس مورد نیاز خود کمک کنند، مس یکی از عناصر مهم است که بدن ما به صورت محدود به آن نیاز دارد. کمبود مس موجب کم خونی، بی حوصلگی و ایجاد مشکلاتی در دستگاه قلبی عروقی میشود. در عوض وجود مقدار مناسب یون مس در بدن فواید بی شماری داشته و موجب سلامتی پوست و تقویت رشد مو میشود. قلع اندود کردن ظروف مسی موجب میشود تا مس بیش از حد وارد غذا نشده و دردسر ساز نباشد. از این رو سالم ماندن آن از اهمیت بالایی برخوردار بوده و هر چند سال یکبار ظروف مسی را سفیدکاری میکنند.
ظاهری متفاوت و باشکوه
یکی از عمده ترین دلایل ماندگاری ظروف مسی در فرهنگ و سبک زندگی ایرانی، ظاهر زیبا و منحصر بفرد آن ها میباشد. ظروف مسی با تنوعی کم نظیر در طرح تولید شده و توجه هر سلیقهای را به خود معطوف میکنند. رنگ گرم و ظاهر براق ظروف مسی هر محیطی را به محیطی گرم و صمیمی تبدیل میکنند. البته تغییر رنگ و کدر شدن ظروف مسی، یکی از مشکلات متداول میباشد که فرایند براق کردن ظروف مسی و بازگرداندن جلای از دست رفته درست مثل سفید کردن ظروف مسی ساده و آسان میباشد.
- برای کسب اطلاعات کامل درخصوص تمیز کردن ظروف مسی و روشهای مختلف آن میتوانید به مقاله مس و مس با عنوان تمیز کردن ظروف مسی مراجعه کنید.
سفید کردن ظروف مسی به چه معناست و در چه مواقعی لازم است؟
ممکن است سفید کردن ظروف مسی را با تمیز کردن و براق کردن آنها اشتباه بگیرید. سفید کردن ظروف مسی مربوط به سطح داخلی و پوشش قلعی آن میباشد که رنگ نقرهای دارد، درحالی که محلولهای جلا دهنده و براق کننده برای تغییر رنگ سطح خارجی استفاده میشوند. با اینکه مس برای بدن مفید است ولی مقادیر زیاد آن نیز مضر و سرطانزا است، از این رو سطح داخلی ظروف مسی به صورت کامل با لایهای از قلع پوشانده میشود تا مس دقیقا همان قدر که لازم است وارد غذا بشود. درصورت آسیب دیدن سطح داخلی و پدیدار شدن رنگ قرمز مس، مجددا آن را قلع اندود میکنند که به آن سفید کردن ظروف مسی گفته میشود.
چگونه از ظروف مسی خود مراقبت کنیم؟
برخلاف تغییر رنگ سطح خارجی ظروف مسی که امری اجتناب ناپذیر است، سالم نگه داشتن سطح داخلی کار چندان دشواری نبوده و رعایت نکات زیر ممکن است تا سالها موجب سالم ماندن ظروف مسی و همچنین پوشش قلع سطح داخلی آنها بشود.
1- در هنگام آشپزی با ظروف مسی از حرارت پایین و شعله پخش کن استفاده کنید. ظروف مسی رسانایی گرمایی خوبی دارند و نیازی به حرارت بالا در هنگام پخت غذا نمیباشد. حرارت بالا قلع را بیشتر مستعد آسیب پذیری میکند.
2- وقتی ظروف مسی خالی هستند، آنها را در معرض حرارت قرار ندهید. از روغن و آب کمک بگیرید و هیچگاه ظروف مسی خالی را روی اجاق قرار ندهید.
3- بعد از خرید، یکبار در آنها شیر بجوشانید. قبل از شروع استفاده از ظروف مسی، مقدار کمی شیر را در آنها ریخته و پس از جوشاندن خالی کنید. این کار به حفظ طول عمر ظروف مسی و سطح قلع اندود شده کمک میکند.
4- در هنگام آشپزی مراقب کف ظروف مسی باشید. در هنگام پخت غذا در ظروف مسی، از قاشقهای فلزی استفاده نکنید. قاشقهای چوبی و پلاستیکی جایگزین مناسبی هستند و موجب خراشیده شدن کف ظرف نمیشوند.
5- در هنگام شست و شو نکات لازم را رعایت کنید. شست و شوی ظروف مسی با سیم ظرفشویی و شویندههای قوی طول عمر آنها را کاهش داده و مجبور میشوید در مدت زمان کوتاهتری نسبت به سفید کردن ظروف مسی خود اقدام کنید. از پودرهای شست و شوی دستی و پارچه یا اسکچ های نرم در هنگام شست و شو کمک بگیرید.
6- برای شست و شو از ماشین ظرفشویی استفاده نکنید. شویندهها، قرصها و نمکهای مورد استفاده در ماشین ظرفشویی همگی از قدرت تمیز کنندگی بالایی برخوردار بوده و مناسب شست و شوی ظروف مسی نمیباشند.
توجه کنید، هنگامی که پوشش قلعی آسیب دیده باشد، رنگ قرمز مس از زیر آن مشخص خواهد شد. کدر شدن قلع داخل ظروف طبیعی بوده و نیازی به نگرانی نمیباشد. درصورتی که خراشیدگی را مشاهده کرده و رنگ قرمز را میبینید باید توجه کنید آشپزی در این ظروف مضر بوده و باید نسبت به سفید کردن ظروف مسی و قلع اندود کردن مجدد آنها اقدام کنید.
خرید ظروف مسی باکیفیت از مس و مس، تجربهای دلنشین و مطمئن.
سفید کردن ظروف مسی با اینکه امری متداول، آسان و کم هزینه است ولی کیفیت ظروف مسی تأثیر بسزایی در نیاز شما به انجام این فرایند دارد. مس و مس به عنوان ارائه دهنده جامعترین و متنوعترین ظروف مسی، سعی دارد کیفیتی درخور توجه شما عزیزان ارائه دهد. تمامی ظروف تولید شده در مس و مس با دقت کامل و مواد اولیه باکیفیت تولید و قلعاندود شدهاند تا امکان استفاده طولانی مدت و مطمئن را فراهم آورند. در هنگام استفاده از این ظروف برای آشپزی و دیگر مصارف روزمره میتوانید مطمئن باشید مواد غذایی شما سلامت و طعم لذت بخش خود را حفظ خواهند کرد.